Нашaта ферма

Нашата кравеферма е създадена преди повече от половин век, когато през 1962 г. в село Цалапица са построени два обора и една доилна зала, с които започва нейната история. Само осем години по-късно, през 1972 г., фермата вече има ново модернизирано оборудване, собствена ветеринарна клиника, родилно помещение и фуражна кухня. Фермата разполага с 5 000 дка земя и фуражен цех, който произвежда сенно брашно от люцерна. От 2000 г. начело на фермата сме ние - семейство Каймаканови – като до ден днешен се грижим за нейното модернизиране и развитие, същевременно оставайки верни на традициите в производството на мляко.

В момента в кравефермата ни има над 1 300 крави порода Холщайн, от които 500 дойни животни, а за всички тях се полагат само най-добрите грижи. Чрез високотехнологичните системи, доилният процес е изключително ефективен, което означава, че нашите крави имат повече време за хранене и почивка – а това се усеща в уникалния вкус на нашето мляко. На животните се дава единствено естествена природна храна от нашето стопанство, което допринася за отличителния вкус.

Нашата отдаденост да се доближим до природата и естествените процеси е допълнена и от проекта ни  за производство на електроенергия от метан. Технологията е безотпадна и позволява оборския тор от животните да се използва за ток без да замърсява околната среда. Така можем с гордост да кажем, че млякото, което произвеждаме е не само екологично чисто, но и произведено с грижа за природата.

Нашaта мандра

Мандра „Каймакани“ възниква от стремежа ни да запазим всички традиции при производството на млечни продукти като използваме единствено млякото, добито в нашата ферма.  

От самото начало за нас беше от първостепенна важност тя да се намира непосредствено до фермата. Това означава, че млякото ни не трябва да бъде транспортирано на дълги разстояния преди да започне неговата преработка, а така то запазва своята свежест и чистота.

За да сме сигурни, че рецептите предавани от поколения ще достигнат и до Вас, в нашата мандра работят опитни специалисти, които се грижат млякото да запази всички свои полезни качества. В производството, ние не ползваме никакви добавки или консерванти – а само чисто мляко от нашата ферма. Всеки процес преминава многократни проверки за качество, а резултатът е неподправения и отличителен вкус на нашите продукти.


Ако искате да научите повече за нас и да разберете откъде идва нашата любов към това, което правим, Ви каним да се насладите на нашата „Приказка за млякото“. В нея ще Ви разкажем всичко за нашата ферма и мандра и ще Ви запознаем с най-важния човек за „Каймакни“ – Бай Йордан.

В нея също ще научите повече и за това как отглеждаме нашите животни и какви усилия полагаме, за да се чувстват те добре. Ще ви разкажем и за това как се стремим да запазим традициите, за да може да усетите истинския домашен вкус на нашите продукти. Тук ще намерите и повече за самия технологичен процес на производство, както и още много интересни факти за нас!За местността

Легендите за създаването на село Цалапица са много. Когато през 12-ти век кръстоносците се озовават на идилично парче земя по пътя си към Йерусалим, поспират за миг. Причината: бременната съпруга на предвождащия ги испански крал, затруднена от дългия преход. Вместо да продължи на югоизток, тя решава да остане в това приказно кътче заедно с прислугата и телохранителите си и така дава началото на новото селище, кръстено на самата нея.

Според друг мит някога в този район имало пет села – Каламица, Ковачевица, Лазаревица, Сракет и Текеница. Жителите му били принудени да се разпръснат, за да се спасят от османски набези, а когато отново се събрали на едно място, събрали своите селища и нарекли новия си дом „Цела петица“ – название, което с времето еволюирало до Цалапица.

Каквато и да е истината, едно е сигурно. По тези земи живот е имало от късната античност, чак до сега – и вероятно винаги ще има. Селото се намира в самото сърце на Горнотракийската низина, където денивелацията е почти нулева, а където и да забиете лопата тук, ще намерите вода. Вижда се и с просто око – рядко ще попаднете на цалапишки двор без собствен кладенец, от който животворната течност се черпи целогодишно. 

Местните богатства на природата не се изчерпват дотук. Регионът е от най-благоприятните за отглеждане на ориз, зеленчуци и плодове. За цалапишкото грозде се носят горди истории, а цалапишкият бабек е повече от емблематичен за местността. 

С какво още е известна Цалапица? С изключително подходящите си условия за животновъдство. С безкрайните си полета, благодатен климат и усещане за свобода. Нищо чудно, че и нашата история – тази на ферма „Каймакани“ – се ражда именно тук - в тракийската люлка на плодородието.


Заповядайте

Продуктите ни може да намерите в нашия магазин в с.Цалапица, както и в избрани магазини и ресторанти в Пловдив и София.
Контакти