Любопитни факти за любимото сирене 

Сиренето е сред най-обичаните храни в десетки страни по света, като някои от тях дори могат да се похвалят с десетки различни видове на соленото изкушение. Ако и вие обичате сирене, Ви каним да прочете някои от най-любопитните и забавни факти за него:

  • Сиренето, макар и не такова, каквото го познаваме днес, е създадено преди повече от 7,000 години.
  • В света официално има над 2,000 вида сирене, което означава, че на човек би му отнело повече от пет години да опита всички тях, ако пробва по един различен вид всеки ден.
  • Въпреки, че в България най-познатите сирена са тези от краве, козе и овче мляко, по света се произвеждат сирена от най-различно мляко, включително и такова от камили, магарета и лосове.
  • Според Книгата на рекордите Гинес, най-скъпото сирене, продавано някога на търг е сиренето Кабралес, което се прави в испанската провинция Астурия. 2.62 кг от него, произведени в завода Valfríu, са продадени на ресторант за 14 300 евро.
  • Въпреки общоприетото мнение, че това е любимата храна на мишките, експерименти многократно доказали, че при наличие на сладка храна, малките гризачи рядко предпочитали соления деликатес.
  • По света има много хора, които сами приготвят сирене в дома си, но ако нямате достъп до качествено фермерско мляко или не помните къде сте скрили рецептите на баба, можете да се насладите на домашния вкус на сирене „Каймакани“. А за интересни и вкусни рецепти, можете да разгледате нашия уебсайт.

Заповядайте

Продуктите ни може да намерите в нашия магазин в с.Цалапица, както и в избрани магазини и ресторанти в Пловдив и София.
Контакти